Πέμπτη, Ιουνίου 17, 2010

Τους φτωχούς-φτωχότερους

Τα έχω πάρει λίγο στο κρανίο lately, με όλα αυτά που ακούγονται.  Από πού να ξεκινήσω δεν ξέρω.  Όλα φαίνεται ότι γίνονται επίτηδες.  Ναι, επίτηδες.  Κάποιος τα έχει βάλει τώρα με την Ελλάδα, κάποιος που κυβερνά και όχι ο Παπανδρέου.  Κάποιος θέλει τους φτωχούς-φτωχότερους και τα λεφτά στα λεφτά.  Αυτό είναι μια πραγματικότητα που χρόνια τώρα ισχύει, όμως από εδώ και στο εξής αναρωτιέμαι αν αξίζει το κόπο να μένει κανείς στην Ελλάδα.  Αν ξέρετε καμιά χώρα που τα πράγματα είναι καλύτερα, να μου πείτε να τα μαζέψω και να φύγω.
  • 590 ευρώ βασικός μισθός? Ούτε κάν 600, ρε πάμε καλά?  Δηλαδή με ποιό τρόπο θα κερδίσει το κράτος από αυτό, θέλω να μου το εξηγήσει κάποιος.  Πραγματικά αν κάποιος έχει καταλάβει και θέλει να μου το εξηγήσει, για να καταλάβω και εγώ με τη σειρά μου.  Λέω εγώ τώρα, το κράτος τον Έλληνα πολίτη, εντάξει το ξέρουμε προπολού, δεν τον βοηθάει εκτός αν έχει κάτι να κερδίσει.  Τον Έλληνα επιχειρηματία τον βοηθάει με αυτό που κάνει, μου λέει ο καλός μου ότι με αυτόν τον τρόπο κάποιες εταιρείες δεν θα κλείσουν.  Αλλά εγώ, χαζό - ξανθό ρωτώ: Με 590 ευρώ βασικό μισθό δεν πρόκειται κανείς να πάει να αγοράσει κάτι από την επιχείρηση αυτή που δήθεν προσπαθεί το κράτος να μην κλείσει, χωρίς πωλήσεις, θα κλείσει.  Πώς θα ζήσουμε με τόσα χρήματα, αμαν κάναμε να πάρουμε 700.
  • Μαζικές απολύσεις προβλέπονται μιας και η αποζημίωση έπεσε πλέον στο 50%.  Από αυτό πώς θα κερδίσει το κράτος?  Θέλω και αυτό να μου το εξηγήσετε, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω.  Δλδ, αν ο καλός μου που δουλεύει 5 χρόνια τώρα σε μια εταιρία, απολυθεί, θα του δώσει δυό χιλιαρικάκια και άι στο καλό, θα κάνει κανα δυο μήνες να βρεί δουλειά, θα πάρει βασικό "ένας Θεός ξέρει πόσα" και πώς βοηθάω το κράτος με αυτό το τρόπο?  Το ίδιο ισχύει και για μένα, με τη διαφορά ότι εγώ είμαι λιγότερο στην εταιρία και θα πάρω από τα τρία το μακρύτερο.
  • Θα πέσουν οι συντάξεις.  Δλδ, ο πατέρας μου, ο οικοδόμος συνταξιούχος, που πλήρωσε τόσα χρόνια χιλιάδες στο γαμω ΙΚΑ τους, με το πιο ακριβό ένσημο, παίρνει σήμερα 700.  Και η μητέρα μου που δεν θα πάρει σύνταξη ποτέ γιατί δεν της κολάγανε ένσημα, αν χαμηλόσουνε τη σύνταξη πώς θα ζήσουνε?  Αλλά θα μου πείς, το κράτος δεν έχει λεφτά και αντί να μην δίνει συντάξεις, θα ρίξουν λίγο τα νούμερα δήθεν για να πληρώνονται όλοι.  Μα για μαλάκες μας περνάνε?  Και τότε γιατί πληρώνουμε ρε πούστη το ΙΚΑ?  Για να περιμένουμε 2 ώρες στον γιατρό?  Για να μας μεταχειρίζονται σαν σκουπίδια στα δημόσια νοσοκομεία?  Μόνο για τα φάρμακα που παίρνεις με μειωμένη τιμή λοιπόν?  Γιατί για τη σύνταξη παπάρια τελικά.

Εγώ δεν είμαι κοσμογυρισμένη, όμως μια φορά στη ζωή μου πήγα στη Γερμανία και ένα έχω να πώ, δουλεύουν όλα ρολόι.  Το κράτος βοηθάει τον πολίτη και ο πολίτης το κράτος.  Εμείς τί κάναμε λάθος τόσα χρόνια?  Και άντε, εμείς, εσύ και εγώ δεν κάναμε τίποτα, άλλοι τα κάνανε σκατά και εμείς θα καθαρίζουμε.

4 σχόλια:

Giorgia_is_coming_to_town είπε...

Εγώ ως επίσης ξανθιά έχω τις εξής απορίες:
Με την μείωση των μισθών, αντίστοιχα μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές που θα εισέπρατταν τα ταμεία, άρα το Δημόσιο. Σωστά?
Με την απελευθέρωση ουσιαστικά των απολύσεων και την αντίστοιχη μείωση του βασικού μισθού, οι περισσότεροι θα προτιμήσουν το ταμείο ανεργίας. Σωστά?
Τα δύο παραπάνω λοιπόν δεν συνεισφέρουν επ' ουδενί στην αύξηση εσόδων του κράτους. Αρα, μάπα το καρπούζι.
Σαφώς, με μειωμένο μισθό , μειώνεται και η αγοραστική μας δύναμη. Αρα η αγορά δεν κινείται, συνεπώς το κράτος δεν θα εισπράξει ΦΠΑ , ούτε φόρους κερδών. Αλλο ένα κρατούμενο, αυτό.
Κατ΄εμέ, σε περίπτωση που ήθελαν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, όφειλαν τα λεφτά που έδωσαν στις (ήδη υπερκερδοφόρες) τράπεζες, να τα δώσουν σε επιδοτήσεις για θέσεις εργασίας, ώστε η αγορά να κινηθεί.
Δεν θα μιλήσω για Ευρωπαϊκές χώρες (βλ.Γερμανία , Γαλλία), όπου όλα είναι οργανωμένα και υπάρχει κράτος Πρόνοιας για όλους. Θα πω απλά, ότι η Βουλγαρία έχει φόρο κερδών μόνον 10%, προσελκύοντας έτσι ξένες επενδύσεις, ότι έχει μειώσει τις εργοδοτικές εισφορές από την πλευρά των εργαζομένων, παρότι ουραγός στην Ευρώπη. Θα πω ακόμα, ότι η Τουρκία πέρυσι, προκειμένου να κινήσει την εσωτερική της αγορά, έριξε το ΦΠΑ σε όλα τα είδη στο 8%!!! Και τα αποτελέσματα δεν ήταν άσχημα, ας κοιτάξουμε που ήταν πέρσι η Τουρκική Λίρα και που είναι φέτος, ενώ το Ευρώ κατρακυλάει.
Μην περιμένεις να απαντήσει κανένας στις ξανθές απορίες μας, γιατί την απάντηση την έχεις ήδη δώσει μόνη σου. Κάποιοι το θέλουν έτσι. Τον φτωχό - φτωχότερο.

Estrella is little miss Greeky είπε...

Γιωργία, ξανθιά ξε ξανθιά λοιπόν έχω καταλάβει την υπόθεση του έργου. Επί νέας δημοκρατίας πολλοί λέγανε πως θα μας πουλάγανε όλη την Ελλάδα για να μην φανεί το χρέος και χαμπάρι δεν θα πέρναμε. Η αλήθεια είναι ότι δυστυχώς όντως χαμπάρι δεν θα πέρναμε και βέβαια δεν θα περνάγαμε όλα τούτα. Επί πασοκ λοιπόν, πουλάνε όλους τους Έλληνες (δεν ξέρω για πόσα), μάλλον για όσα-όσα και μας έχει μπεί το αγγούρι στον..... Επίσης έχω καταλάβει ότι, ότι και να κάνουμε θα γίνει αυτό που θέλουνε, όσο και να διαδηλώνουμε, όσο και να παζαρεύουμε η ευθεία είναι ευθεία. Μόνο αν όλοι κάνουμε κάτι, όλοι ανεξερέτως ίσως να αλλάξει κάτι. Όλη η Ελλάδα να ξεσηκωθεί, βολεμένοι και μη βολεμένοι. Αλλά ο Έλληνας κοιτάει την βόλεψή του πρώτα και δεν μιλάω για τους άλλους, ακόμα και για μένα, εγώ δεν κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου.

Giorgia_is_coming_to_town είπε...

@Σουρωτήρι, συμφωνώ στα περισσότερα μαζί σου κι αυτό ακριβώς λέω, με τις ξανθιές απορίες μου. Οτι δεν είναι δυνατόν να αποδώσουν αυτά τα μέτρα. Συμφωνώ επίσης ότι έπρεπε να ληφθούν εδώ και χρόνια. Σχετικά με το κόστος παραγωγής, άρα μείωση τιμής των προϊόντων κλπ, μπορεί να αποδώσει η μείωσή του εφόσον υπάρχει βιομηχανία κι εμείς την βιομηχανία μας την διώξαμε. Επίσης όταν υπάρχουν εξαγωγές, κι εμείς εξαγωγές, επίσης δεν έχουμε. Για να μην μιλήσω για τον τουρισμό, που αισχροκέρδισαν κάποιοι τόσα χρόνια, χωρίς καμιά βελτίωση παροχής υπηρεσιών και η Ελλάδα πλέον είναι απλησίαστη και απαράδεκτη ακόμα και για τον Ελληνα τουρίστα. Από την άλλη δεν βλέπω καμία πρόθεση να μειωθούν οι τιμές στην εσωτερική αγορά, αφήνω το ότι η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή, είναι δεδομένο ότι μειώνεται.
Συμφωνώ στο ότι είμαστε ΟΛΟΙ υπεύθυνοι. Κι ότι για να δούμε άσπρη μέρα, πρώτα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία μας. Εκεί είναι τα δύσκολα. Γιατί είμαστε οι ίδιοι, που επιδιώκουμε την σιγουριά του Δημοσίου, την ειδική μεταχείριση δίνοντας φακελάκι στον γιατρό, το βύσμα για το παιδί μας στον στρατό, που προτιμούμε το ταμείο ανεργίας από το να δουλέψουμε εργάτες στην οικοδομή.
Μας συγκρίνω με την Βουλγαρία και την Τουρκία γιατί είμαστε πιο κοντά τους από άποψη νοοτροπίας και πολιτισμού (κακά τα ψέματα, όσο και αν αρεσκόμαστε να θεωρούμαστε Δυτικοευρωπαίοι). Δυστυχώς για εμάς, οι πολιτικές τους τα τελευταία χρόνια είναι πολύ πιο αποτελεσματικές από τις δικές μας.
Συγγνώμη για την κατάχρηση του χώρου, σεντόνι έγραψα πάλι!

Estrella is little miss Greeky είπε...

Sourotiri, όπως καταλαβαίνεις συμφωνούμε απόλυτα όλες οι ξανθιές μαζί σου. Στη θεωρία φυσικά που την δεχόμαστε. Είναι ένα πλάνο που θα μπορούσε να αποδόσει σε οποιοδήποτε κράτος εκτός από την Ελλάδα.

Άρα μένουν δύο ερωτήματα αναπάντητα, ήτε είναι βλάκες αυτοί οι γραφιάδες που βγάζουν τα μέτρα γιατί δεν καταλάβαίνουν ότι θα πρέπει να φτιάξουν ένα σχέδιο με βάση αυτούς που θα το εφαρμόσουν, ήτε μας δουλεύουνε απλά ψιλό γαζί και το μόνο που θέλουν τελικά είναι αυτό ακριβώς που συμβαίνει, αυτό είναι λοιπόν το σχέδιο;

Επιστροφές-Καταστροφές

-Αγαπητό μου ημερολόγιο σε πεθύμησα και γύρισα να δω τι κάνεις.  Και διάβασα όλες μου τις αναρτήσεις από το 2009 και συγκινήθηκα λιγάκι, μωρ...